Noder

(Senest opdateret 09.10.2016).

 

Formålet med denne side er at tage lidt af mystikken væk omkring noder og musiknotation. Selv om man ikke kan “læse noder”, kan man få meget ud af at kende lidt til nogle af de mange tegn, der forekommer i noderne. Derfor kan man herunder finde forklaring på hyppigt anvendte tegn i nodesystemet, som det vil være godt at være fortrolig med.

NB! Siden er under opbygning og vil blive udbygget efterhånden.

 

Til toppen af siden

Gentagelsestegn

gentagelsestegn
Gentagelsestegn er to lodrette streger (en tyk og en tynd) med to prikker til højre eller til venstre. De angiver, at det, der står noteret imellem dem, skal gentages. Man skal gentage fra det tegn, hvor den tykke streg står til venstre og prikkerne til højre, og til det tegn, hvor den tykke streg står til højre og prikkerne til venstre – man kan sige, gentagelsestegnene “peger” mod hinanden eller “indrammer” det, der skal gentages.

 

Til toppen af siden

Volter

Volter
Sammen med gentagelsestegn forekommer der ofte volter. Når man nærmer sig det gentagelsestegn, hvor man skal starte forfra igen, kan en eller flere takter stå under det, man kalder 1. volte. Det synger man, og når man kommer hen til gentagelsestegnet, starter man forfra (altså fra det sted, hvor man skulle gentage fra). Når man anden gang kommer frem til 1. volte, springer man denne over og går ind i 2. volte og synger videre derfra.

 

Til toppen af siden

Fermat

fermat
En halvbue med en prik under kaldes en fermat. Den er altid placeret over en node og angiver, at tonen skal holdes længere end normalt. I korsammenhæng er det altid dirigenten, der afgør, hvor længe tonen holdes. En fermat betyder derfor: Kig op og følg dirigentens anvisninger.

 

Til toppen af siden

D.S. al Coda

segno-coda
Mod slutningen af et stykke musik har man ofte brug for at gentage noget af verset eller refrænet og så på et givet sted springe videre til en slutning. I den forbindelse bruger man typisk betegnelsen Dal Segno al Coda (ofte forkortet D.S. al Coda). Det betyder, at man skal synge fra den takt, oven over hvilken Segno-tegnet står placeret, og frem til og med den takt, over hvilken Coda-tegnet er placeret. Herfra skal man så fortsætte til slutningen, Coda.

 

Til toppen af siden

 
 
 

1225total visits,2visits today

Skriv en meddelelse/kommentar

 

 

 

Du kan bruge disse HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>